Jezelf verbeteren? Creëer je eigen Beweging!

De vraag is dus: hoe kunnen we ons aanpassingsvermogen op een hoog niveau brengen en de nieuwsgierigheid bij onszelf opwekken die in onze kindertijd van nature aanwezig was?

De stappen die je kunt zetten om jezelf in beweging te brengen:

  1. Durf jezelf een spiegel voor te houden en vraag regelmatig feedback
  2. Bepaal duidelijke, uitdagende en toekomstgerichte doelen voor jezelf
  3. Zet de PIJN bij jezelf aan: hoe voel je jezelf als je niet gaat veranderen?
  4. Wees je bewust van je MOOVs:  Meningen, Opvattingen, Overtuigingen en Veronderstellingen
  5. Neem een nieuwsgierige houding aan: wees weer een ontdekkend kind!
  6. Maak tijd om 'na te denken en te reflecteren' op je ontwikkeling

 

Wil je nog meer informatie? Lees dan ook de rest van dit artikel

 

1. Vraag regelmatig feedback

Vraag regelmatig feedback over je huidige gedrag, vraag ook hoe jouw gedrag door anderen ervaren wordt. Denk eraan dat mensen die van je houden, jou anders bekijken dan mensen die jou voor het eerst zien. Grijp ook de kans om feedback te vragen aan iemand die je voor het eerst ontmoet (ook al is dit soms een moeilijke vraag!). Een belangrijk punt: vraag niet alleen om verbeterpunten, want je kan gelukkig ook heel veel leren van je sterke punten!

2. Bepaal duidelijke doelstellingen voor jezelf

Concentreer je. Teveel doelstellingen zullen jou (en je omgeving) alleen maar uitputten. Belangrijkste is dat je volledig overtuigd bent van de noodzaak om te veranderen. Je moet het dus écht willen. Immers, gedrag veranderen kan soms snel gaan en soms kan het nodig zijn om over een langere periode nieuw gedrag in te laten slijten.

3. Zet de 'PIJN' aan

Wij mensen zijn eigenlijk best simpele wezens. We doen wat we doen eigenlijk maar voor twee redenen: we willen PLEZIER ervaren en PIJN vermijden. Wil jij jezelf dus in beweging krijgen, dan kan het heel nuttig zijn om de PIJN bij jezelf aan te zetten door jezelf de simpele vraag te stellen: 'Hoe voel ik me in de toekomst als ik vast blijf houden aan mijn oude gedrag? Wat mis ik als ik niet ga veranderen? Bijvoorbeeld: als je het lastig vindt om confrontaties aan te gaan kan het helpen jezelf in te beelden hoe het moet voelen als je over vijf jaar terug kijkt op je leven en je realiseert dat je niet hebt bereikt wat je had gewild.

 

4. Wees je bewust van jouw dominante MOOVs

MOOV: Meningen, Opvattingen, Overtuigingen, Veronderstellingen
Weet jij wanneer je de neiging hebt om te vechten of te vluchten? Weet je in welke situaties jouw emoties naar boven komen? En weet je welke emoties dat zijn? Wat heb je, misschien onbewust, gedaan of gedacht om deze reactie bij iemand teweeg te brengen? (‘Ik moet altijd perfect zijn.’ ‘Iedereen moet van mij houden.’) Als je deze vragen niet kunt beantwoorden, ga dan op zoek naar de antwoorden. En als je ze vindt, gebruik dan jouw zelfkennis op een positieve manier: verander! Maak tijd om na te denken over jouw MOOVs.

5. Neem een nieuwsgierige houding aan!

Zeg ja tegen dingen die je nog nooit hebt gedaan en doe dingen die je afschrikken of waar je je ongemakkelijk bij voelt. Nieuwe dingen ervaren, kun je leren door er een gewoonte van te maken en vertrouwd te raken met alles wat daar bij komt kijken. Zoals we al eerder gezien hebben, ligt het verschil tussen leren en niet leren vaak in de intentie waarmee we dingen doen. Geef toe aan de mogelijkheid om 'toevallig' waardevolle ervaringen op te doen, bekijk dingen vanuit een andere hoek en laat je verrassen door wat er rondom je gebeurt!

 

6. Maak tijd om na te denken

“We leren van onze fouten”. Ja – als we de tijd nemen om alternatieven te analyseren, evalueren, bedenken en voor te stellen.We zijn vaak zo veel aan het 'rennen' dat we onvoldoende tijd nemen om na te denken wie we nu ECHT willen zijn en wat we willen bereiken. Pak eens een stuk papier en schrijf op wat je anders zou willen en vooral waarom: wat gaat het je geven en wat gaat het je 'kosten' als je doorgaat met je oude gedrag?

Doen!

"We leren van onze eigen ervaringen”. Gedrag wordt aangeleerd in het limbisch systeem van onze hersenen, waar ook de amygdala en de hippocampus liggen. Dit is de zetel van onze gewoontes, emoties en emotionele reflexen. Maar dit deel van onze hersenen is een langzame leerling. Om zich te ontwikkelen, is veel oefening, ervaring en herhaling nodig.

Gepubliceerd in de categorie: Talent Development